6 superfoods om angst en stress te kalmeren

Zou het niet geweldig zijn als we in een wereld waar stress en angst om elke hoek op de loer lijken te liggen, een beetje verlichting zouden kunnen vinden in het voedsel dat we eten? Stel je voor dat je een geheime voorraad superfoods hebt die niet alleen je smaakpapillen bevredigen, maar ook hun magie in je geest werken. Het opnemen van bepaalde voedingsmiddelen in uw dagelijkse routine kan essentiële voedingsstoffen en verbindingen opleveren die ontspanning bevorderen, stress verminderen en het algehele welzijn verbeteren. Laten we dergelijke superfoods onderzoeken om angst te verminderen.

Hoe kunnen superfoods helpen angst te verminderen?

Toen Well being Photographs contact opnam met fitness- en voedingsdeskundige Rohit Shelatkar, legde hij uit dat stress en angst worden veroorzaakt door de verhoogde cortisolproductie van het lichaam bij mensen. Tijdens deze momenten eten mensen vaak buitensporige hoeveelheden bewerkte, zoete en zoute maaltijden. Hoewel deze vetrijke voedingsmiddelen onze stemming tijdelijk kunnen verbeteren en de pleziercentra van onze hersenen kunnen stimuleren, doen ze uiteindelijk meer kwaad dan goed en verhogen ze onze vatbaarheid voor depressieve en angstige toestanden. “Cafeïne, vleeswaren en voedingsmiddelen met veel suiker kunnen allemaal de cortisolspiegel verhogen en angstsymptomen verergeren”, zegt Shelatkar. Naast eiwitten en vitamines zijn er enkele superfoods die helpen bij het verminderen van angst en lichamelijke problemen zoals stress, depressie en vermoeidheid.

Superfoods om angst te verminderen

1. Bosbessen

Bosbessen zijn niet alleen heerlijk, maar zitten ook boordevol antioxidanten, met identify anthocyanen, waarvan is aangetoond dat ze stressverlagende effecten hebben. Deze antioxidanten helpen oxidatieve stress en ontstekingen te bestrijden, die beide verband houden met angststoornissen. Een studie gepubliceerd in het Journal of Dietary Science toonde aan dat suppletie met bosbessen de stemming verbeterde en de symptomen van depressie en angst bij jonge volwassenen verminderde. Het dagelijks toevoegen van een handvol bosbessen aan uw dieet kan een natuurlijke enhance geven aan uw geestelijke gezondheid

2. Zalm

Vette vis zoals zalm is rijk aan omega-3-vetzuren, met identify EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). “Omega-3-vetten worden in verband gebracht met het verbeteren van oxidatieve stress en het beheersen van angst door de hersenfuncties te verbeteren”, zegt Shelatkar. Het regelmatig consumeren van zalm kan een natuurlijke bron van deze omega-3-vetzuren zijn en bijdragen aan een kalmere gemoedstoestand. Walnoten en lijnzaad zijn ook een rijke bron van omega-3-vetzuren en kunnen aan het dieet worden toegevoegd om angst te verminderen.

3. Bananen

Bananen zijn een goede bron van magnesium. Een studie uit 2004, gepubliceerd in het European Journal of Medical Diet, suggereerde dat magnesiumsuppletie de stemming kan verbeteren. Een grote banaan bevat 37 mg magnesium dat helpt bij het verlagen van de bloeddruk. “Banaan helpt bij het handhaven van een lagere hartslag en helpt ook bij het beheersen van angst, rusteloosheid en stemmingswisselingen”, zegt Shelatkar.

4. Complexe koolhydraten

De voedingsdeskundige legt uit dat volkoren complexe koolhydraten voorkomen dat je je down voelt door een langzame afgifte van energie aan de bloedbaan. Van koolhydraten in de hersenen is bekend dat ze de niveaus van serotonine verhogen, ook wel het ‘gelukkige hormoon’ genoemd. Om je energie en geluk te behouden, moet je ervoor zorgen dat elke belangrijke maaltijd gespreid is en haver, volkoren, quinoa, gerst of andere volle granen bevat.

5. Citrusvruchten

De hoogste concentraties vitamine C zijn te vinden in citrusvruchten, die ook helpen bij stressbeheersing. “Van vitamine C is aangetoond dat het emotionele en fysieke stress vermindert, waarschijnlijk door de cortisolspiegel te verlagen”, zegt Shelatkar. Het hormoon cortisol, ook wel het ‘vecht- of vluchthormoon’ genoemd, komt vrij bij stress en wordt in verband gebracht met een aantal medische aandoeningen.

6. Bonen en peulvruchten

Een systematische assessment gepubliceerd in Vitamins in 2017 beoordeelde de affect van de consumptie van peulvruchten op markers van geestelijke gezondheid. De assessment gaf aan dat de consumptie van peulvruchten een positief impact kan hebben op het verminderen van angst en het verbeteren van de stemming vanwege hun samenstelling van voedingsstoffen. Kikkererwten, linzen, bonen en andere peulvruchten bevatten antioxidanten, vitamine B6 en magnesium. Ze kunnen worden gebruikt als alternatief voor rood vlees in sautés en roerbakrecepten omdat het eiwitrijke krachtpatsers zijn.

Hoewel voedsel alleen angststoornissen niet kan genezen, kan het opnemen ervan in uw dieet een waardevolle aanvulling zijn op uw algemene strategie voor angstbeheersing. Vergeet niet om een ​​zorgverlener te raadplegen voor een alomvattende aanpak voor het beheersen van angst, maar onderschat niet de kracht van het voeden van je lichaam met deze angstverminderende superfoods. Door op je voeding te letten en een holistische levensstijl te omarmen, kun je belangrijke stappen zetten naar een kalmere en evenwichtigere gemoedstoestand!


Posted

in

by

Tags: