Belast uw planten niet wanneer u ze van binnen naar buiten verplaatst

In veel regio’s is het de beste planttijd en tuinders trekken massaal naar tuincentra voor eenjarige planten en startplanten voor kruiden en groenten. Evenzo kunnen degenen die binnenshuis planten uit zaden hebben gekweekt, zich voorbereiden om ze nu in de tuin te verplanten.

Maar ongeacht hun oorsprong kunnen zaailingen meestal niet zonder risico rechtstreeks van een binnenkwekerij of thuiskweekstation naar buitenbedden en borders gaan. Ze moeten eerst worden “afgehard”.

De time period verwijst naar het geleidelijk introduceren van planten in omgevingsomstandigheden zoals zonlicht, wind en temperatuurschommelingen die ze nog niet hebben ervaren. Als planten niet voldoende worden afgehard, kunnen ze verbranden of in shock raken door meer blootstelling aan de wind of lagere temperaturen dan ze gewend zijn.

Gestreste planten kunnen herstellen, maar de beproeving vertraagt ​​hun groei meestal met een paar weken.

Start met het buiten zetten van planten op een beschutte, gedeeltelijk schaduwrijke plek gedurende ongeveer een week elke dag gedurende een langere periode voordat u ze in de tuin plant. Schaduw is belangrijk omdat zelfs je zonnigste raam (of een kweeklamp) niet opgewassen is tegen de directe zonnestralen.

Selecteer een dag nadat het gevaar voor vorst voorbij is en wanneer de temperatuur hoger is dan 45 graden Fahrenheit. Zet de planten een uur buiten (stel een timer in) en breng ze dan weer naar binnen op een warme plek, bij voorkeur onder kweeklampen. Herhaal dit op de tweede dag gedurende twee uur en voeg een week lang elke dag een uur buiten toe, waarna ze veilig in hun permanente huis kunnen worden geplant, of het nu in de grond, een verhoogd mattress of een container is.

Controleer het weer en houd de omstandigheden tijdens het hele proces in de gaten. Haal planten naar binnen als er regen of harde wind dreigt tijdens hun buitentijd.

Geen zorgen als er geen schaduw in je tuin is. Ik exhausting mijn planten af ​​onder mijn terrastafel. Onder een increase, struik of een rij heggen zou het internet zo goed werken. Als je die niet hebt, schaduw planten dan met een paraplu of drijvende rijafdekking.

Indien absoluut noodzakelijk, en zolang het niet heet weer is, kunt u uw zaailingen zelfs direct in de grond planten en ze verharden door ze elk afzonderlijk te bedekken met een plastic melkcontainer van gallonformaat waarvan de bodem en de dop zijn verwijderd. Door de bodem in een paar centimeter aarde te begraven, blijft de container op zijn plaats en kun je planten water geven by way of het gietgat aan de bovenkant.

Verwijder de container voor de afhardingssessie van elke dag, plaats hem terug op zijn plaats en zet hem daarna huge in de grond. Houd er rekening mee dat hoge temperaturen en intens, direct zonlicht uw planten kunnen “koken”, vooral in zuidelijke tuinen, dus peil de omstandigheden en gebruik uw oordeel voordat u dit probeert.

Als je planten in een kas hebt gekweekt, hebben ze al in direct zonlicht gegroeid, dus het proces is verkort: open de ramen een paar uur per dag gedurende ongeveer een week en verplaats de zaailingen vervolgens gedurende twee uur naar een beschutte plek buiten. eerste dag en vier uur de tweede dag. Daarna zouden ze goed moeten zijn om te gaan.

—-

Jessica Damiano schrijft regelmatig columns over tuinieren voor The Related Press. Ze publiceert de bekroonde Weekly Grime E-newsletter. Schrijf je hier in voor wekelijkse tuintips en advies.

___

Ga voor meer AP-tuinverhalen naar https://apnews.com/hub/gardening.


Posted

in

by

Tags: