Biotechbedrijf gebruikt psychedelica om alcoholverslaving te behandelen

Sinds 1950 zijn er slechts drie behandelingen voor alcoholisme goedgekeurd door de FDA. Depositphotos

Een Canadees drankje haalde de krantenkoppen in 2018 toen het werd aangeprezen omdat het een vergelijkbare roes als drank kon bevatten, ondanks dat het geen enkele druppel alcohol bevatte.

Gebruikers meldden later dat ze inderdaad geen zin hadden om alcohol te consumeren nadat ze het hadden ingenomen, geen nadelige gevolgen ondervonden en geen drang hadden om het te blijven gebruiken.

Naar verluidt werden tienduizenden flessen verkocht voordat de gezondheidsafdeling van het land de distributie stopte, omdat bleek dat het een synthetische verbinding gebruikte die lijkt op amfetamine.

Dat bedrijf is sindsdien gesloten, maar het idee om dit specifieke psychedelicum te gebruiken om alcoholisme te behandelen, werd overgenomen door het Israëlische biotechbedrijf Clearmind Drugs, dat nu de wereldwijde patenten bezit voor de synthetische verbinding MEAI (5-methoxy-2-aminoindaan).

Clearmind kreeg deze week groen licht om zijn nieuwe medicijn te gebruiken in klinische onderzoeken om mensen met een alcoholverslaving te behandelen. Despoitfoto’s

En na jaren van ontwikkeling van de verbinding om aan de farmaceutische normen te voldoen, kreeg Clearmind deze week groen licht om zijn nieuwe medicijn te gebruiken in klinische onderzoeken om mensen met een alcoholverslaving te behandelen.

Deelnemers nemen op MEAI gebaseerde orale capsules één keer per dag gedurende 10 opeenvolgende dagen en rapporteren hun drinkpatroon en hunkering naar alcohol tijdens deze proefperiode.

“We zijn erg optimistisch over het potentieel van MEAI als een effectieve en veilige behandeling voor alcoholisme”, zegt Dr. Adi Zuloff-Shani, CEO van Clearmind Drugs.

Clearmind bezit de wereldwijde patenten voor de synthetische verbinding MEAI (5-methoxy-2-aminoindane). DMTrott, CC BY-SA 4.0 / Wikimedia Commons

“In principe proberen we verslavingsproblemen op te lossen. Het kan van alles zijn tussen drugsmisbruik, alcoholmisbruik, obesitas en meer. De eerste indicatie die we nastreven is een stoornis in het gebruik van alcohol of alcoholisme.”

“Wij zijn het enige bedrijf dat deze verbinding ontwikkelt. Er is momenteel veel opwinding en lawaai rond psychedelica, maar de meeste bedrijven onderzoeken dezelfde verbindingen, namelijk psilocybine en LSD en MDMA, enzovoort.

Zuloff-Shani geeft toe dat ze het mechanisme niet volledig begrijpen dat ervoor zorgt dat een persoon een roes voelt en tegelijkertijd het verlangen om alcohol in te nemen wegneemt. Alles wat ze weten, zegt ze, is dat het op de een of andere manier de serotonine- en dopaminereceptoren beïnvloedt, de hormonen die een rol spelen bij het reguleren van stemming en emotie, evenals andere neurotransmitters.

Clearmind capsules laten je genieten van het gezellige gevoel van alcohol, maar dan zonder alle nadelige effecten. Isabella Mendes / Pexels

“Je kunt gewoon genieten van het sociale gevoel dat je krijgt als je alcohol drinkt, maar dan zonder alle bijwerkingen die gepaard gaan met alcoholgebruik”, zegt ze.

In experimenten met diermodellen toonde de behandeling dezelfde resultaten. De dieren die waren getraind om van alcohol te houden en die werden behandeld met het op MEAI gebaseerde medicijn, zagen een onmiddellijke en significante vermindering van het alcoholgebruik.

“We hebben ze toch de twee flessen aangeboden. Ze konden kiezen tussen water en alcohol, en we zagen dat ze bij de MEAI-groep niet meteen alcohol verkozen boven water.” Bij de dieren die niet met het middel werden behandeld, was dit volgens haar niet het geval.

Meld u aan voor onze free of charge wekelijkse nieuwsbrief Meld u aan

“Dit ondersteunt de informatie die is ontvangen in de getuigenissen van mensen”, zegt Zuloff-Shani.

Psychedelica zijn in het verleden gebruikt om verslavingen te behandelen, maar ze gelooft dat MEAI om twee redenen de beste onder hen is.

Ten eerste worden de meeste psychedelische behandelingen toegediend naast psychotherapie, wat het proces gecompliceerd, duur en voor velen ontoegankelijk maakt.

“Dit komt omdat andere psychedelica erg krachtig zijn, het zijn hallucinogenen, ze moeten worden ingenomen onder de specifieke begeleiding van een psychiater”, legt ze uit.

“MEAI wordt alleen als een psychedelicum beschouwd omdat het je het gevoel geeft alcohol te drinken.

“We hebben het ontwikkeld om iets te zijn dat mensen zelf kunnen nemen in hun eigen privateness, en ze hebben niet per se psychotherapie nodig om de behandeling te krijgen. Het zal betaalbaarder zijn.”

Ten tweede zegt ze dat de behandeling de beste is die aan een alcoholist kan worden aangeboden, omdat je hierdoor de effecten van alcohol kunt ervaren terwijl je je er toch van onthoudt.

“Je hoeft niet te stoppen met genieten van dit gevoel dat je krijgt van alcohol. Je hoeft alleen geen alcohol te nuttigen om dit gevoel te krijgen.”

Sinds 1950 zijn er slechts drie behandelingen voor alcoholisme goedgekeurd door de FDA. De meest recente en meest populaire, Vivitrol, is erg duur en wordt geleverd in de vorm van een maandelijkse injectie. Afgezien van de kosten, is het grootste probleem dat het slechts een werkzaamheid van 30 procent heeft.

Clearmind CEO Dr. Adi Zuloff-Shani: ‘Je hoeft niet te stoppen met genieten van het gevoel dat je krijgt van alcohol.’ Hoffelijkheid

“Ik geloof echt, echt dat we iets kunnen aanbieden dat veel effectiever en goedkoper is dan Vivitrol, de behandeling die de hele ma leidtrket”, zegt Zuloff-Shani, die meer dan 20 jaar ervaring heeft in de farmaceutische industrie.

De proef vindt plaats in het grootste ziekenhuis van Israël, het Sheba Medical Middle in Ramat Gan. Clearmind streeft ernaar om in de komende maanden aanvullende proeven uit te voeren in de VS.


Posted

in

by

Tags: