De intense reactie van je lichaam op stress, uitgelegd

Delaney Nothaft

Speciaal voor de VS VANDAAG

Je bent aan het wandelen en geniet van de frisse lucht en de weelderige omgeving als je midden op het pad een slang ziet.

Voordat je bewuste geest de dreiging kan herkennen, zinkt je maag, begint je hart te racen en start je te zweten. Dit zijn allemaal tekenen dat je lichaam zich voorbereidt op ‘vechten of vluchten’.

Als je de slang ziet, sturen je ogen die informatie naar je hersenen – met identify je hypothalamus, het deel van je hersenen dat hormonen afscheidt die de relaxation van je lichaam waarschuwen dat het tijd is om te “vechten of vluchten”.

Dit is wat er met je lichaam gebeurt als je met stress te maken krijgt.

Wat is de vecht- of vluchtreflex?

Een stressvolle gebeurtenis veroorzaakt een cascade van hormonale gebeurtenissen die bekend staat als de HPA-as – of de stressrespons. De hormonen (het belangrijkste, het hormoon cortisol) reizen door het lichaam om je lichaam voor te bereiden op die slang.

De Cleveland Clinic legt uit: “Tijdens de vecht-of-vluchtreactie probeert je lichaam prioriteiten te stellen, dus alles wat het niet nodig heeft om onmiddellijk te overleven, wordt op een laag pitje gezet. Dit betekent dat de spijsvertering, de productie van voortplantings- en groeihormoon en weefselherstel allemaal tijdelijk worden stopgezet. In plaats daarvan gebruikt je lichaam al zijn energie voor de meest cruciale prioriteiten en functies.”

Wat zijn vijf effecten van stress op het lichaam?

Het American Institute of Stress beschrijft vijf belangrijke symptomen van activering van het vecht-of-vluchtsysteem:

Hoge hartslag

Snelle ademhaling (hyperventilatie)

Bleke of rode huid

Verwijde pupillen

Beven

Wat doet chronische stress met het lichaam?

Ons lichaam en onze geest zijn goed toegerust om af en toe een acute stresssituatie aan te kunnen. Maar stel je voor dat die slang je volgde en je deed schrikken als je elke hoek omging (huiver!). Dat zou chronische stress zijn en dat is niet goed voor je.

“In tegenstelling tot acute stress, wat een reactie is op een specifieke gebeurtenis, is chronische stress een constant gevoel van langdurig onder druk staan ​​of overweldigd zijn”, zegt dr. Jessi Gold, psychiater en assistent-professor en directeur Wellness aan de Washington College. College of Medication in St. Louis.

Hoewel het normaal is om incidentspecifieke activering van de “vecht-of-vlucht”-reactie te hebben, is chronische stress niet natuurlijk of gezond.

Gold zegt: “Ons lichaam heeft het ontwikkeld om te reageren op een dreiging, en wanneer we ermee worden geconfronteerd, bereidt ons lichaam zich in feite voor om weg te rennen of te vechten (“vechten of vluchten”). Als de dreiging echter nooit weggaat, zijn we eigenlijk altijd aan het rennen of vechten, zonder de kans om te ontspannen. Dat kan eindeloos en hopeloos aanvoelen, en kan gevolgen hebben voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid. Dit is logisch, need we kunnen maar zo lang rennen en vechten.

Chronische stress kan leiden tot ernstige fysieke en emotionele schade.

“Chronische stress is iets dat zowel in de hersenen als in het lichaam duidelijk zichtbaar is en illustreert het verband tussen beide. Een persoon kan spierpijn, hoofdpijn, GI-problemen, tandenknarsen, slapeloosheid, vermoeidheid, vergeetachtigheid en/of concentratieproblemen ervaren. Soms zal de persoon meer geïrriteerd zijn met, of anderen vermijden, en dat kan ertoe leiden dat ze bijvoorbeeld niet meer reageren op sms-berichten of plannen annuleren. Ze kunnen ook hun toevlucht nemen tot alcohol- of drugsgebruik om het hoofd te bieden”, legt Gold uit.

Hoe kan ik chronische stress verminderen?

Als je vermoedt dat je aan chronische stress lijdt, is het belangrijk om proactief aan te pakken wat die stress met je lichaam doet.

Gold heeft een paar aanbevelingen voor het behandelen van chronische stress: “Het behandelen van chronische stress vereist een holistische benadering. Hoe moeilijk het ook is om te doen, tijd proberen te vinden, zelfs 5 minuten voor jezelf en iets doen wat je leuk vindt, kan een verschil maken. Wat je voor die tijd doet, is aan jou, maar sommige mensen vinden zaken als mindfulness, lichaamsbeweging en het bijhouden van een dagboek nuttig om stress te verminderen. Het is ook belangrijk dat zaken als routine, slaap en eten worden benadrukt. Denk hierbij aan het leren om strakkere grenzen te hebben tussen werk en privé en vaker nee zeggen of grenzen stellen. Nee betekent niet dat je een gemeen persoon bent, het betekent alleen dat je prioriteit geeft aan jezelf en je welzijn.

Lees hier meer over stress en je lichaam:

Gestrest voelen? Suggestions om stress in je dagelijks leven te verminderen

Maakt stress je haar grijs? Hoe te vertellen en wat te doen.

Meer: wat zijn de tekenen dat u een stresstest nodig heeft?

Kan stress je ziek maken? Het antwoord zal u misschien verbazen.

Is het trauma of iets anders? Trauma bij anderen herkennen.


Posted

in

by

Tags: