Dinah Jane zegt dat ze in 2020 stopte met muziek vanwege een depressie_ ‘Ik moest gewoon helemaal stoppen’ (exclusief)

Na een tijdje weg te zijn geweest van muziek, is Dinah Jane klaar om terug de studio in te gaan – en te creëren met haar Polynesische identiteit voorop.

Het voormalige Fifth Concord-lid maakt zich momenteel op om deel te nemen aan een schrijfkamp gepresenteerd door Spotify, Warner Chappell en Mono Stereo Music, dat verschillende artiesten en songwriters zal samenbrengen om nieuwe muziek te maken ter ere van AAPI Heritage Month. “Ik heb deelgenomen aan veel schrijfkampen, maar deze is echt speciaal voor mij omdat ik het ben en mijn eigen mensen”, vertelt Jane aan PEOPLE. “Ik ben erg opgewonden om vooral mijn moedertaal aan te boren.”

Het is drie jaar geleden dat de 25-jarige Jane haar meest recente single “Missed a Spot” uitbracht, en in de tussentijd is er veel gebeurd. In de aanloop naar het uitbreken van de COVID-19-pandemie in maart 2020, bereidde ze zich voor op haar allereerste wereldtournee ter ondersteuning van haar toen aanstaande debuutalbum. “Alles stond op een rij”, zegt de in Californië geboren Tongaanse singer-songwriter, die de plannen verschillende keren uitstelde voordat ze uiteindelijk werden geannuleerd omdat de wereld in lockdown bleef.

Ze maakte het beste van de onbedoelde onderbreking van haar werk, maar uiteindelijk eiste het haar tol van haar geestelijke gezondheid. “Het was mooi om zoveel tijd met mijn familie door te brengen, maar er was ook die innerlijke stem van: ‘Wie ben jij? Wie wil je zijn?’”, zegt Jane, die zich herinnert dat ze de druk om terug te keren beu was. aan haar carrière. “Al deze vragen begonnen me op dat second naar beneden te schoppen, en ik had zoiets van ‘ik ben echt gestopt.’ Ik zei tegen mijn familie: ‘Ik wil dit niet meer. Ik geef niets om muziek.’”

Aangezien ze had gedroomd van een carrière in de muziek lang voordat ze auditie deed voor The X Issue en internationaal succes boekte met Fifth Concord, begrepen Jane’s ouders niet waarom ze het allemaal achter zich wilde laten. Maar ze kampte met depressies. “Ik vocht eerlijk tegen mijn innerlijke demonen, en ze moesten begrijpen dat ik niet in orde was”, zegt ze. “Ik kon niet doorgaan omdat ik het gevoel had dat als mensen in mijn carrière me zouden pushen om door te gaan, ik mezelf zou vernietigen.”

Gedurende die tijd kon ze niet eens naar muziek luisteren – laat staan ​​dat ze erover nadacht haar eigen muziek te maken of uit te voeren. Na een tijdje te hebben gepauzeerd om zich op zichzelf te concentreren, vond ze uiteindelijk de kracht om weer op te staan. Ze voelde zich toen echter slecht omdat ze in de eerste plaats was weggegaan.

Dina Jane. Leon Bennett/Getty Photographs

“Mensen trokken me altijd naar hyperlinks en rechts, zoals: ‘Ga terug de studio in.’ Of mijn followers, ik had het gevoel dat ik ze op een bepaalde manier in de steek liet. Maar ze begrepen waarom ik gewoon helemaal moest stoppen”, zegt Jane, die sindsdien een positiever perspectief heeft gekregen. “Ik ben dankbaar voor die moeilijke tijden. Ik ben dankbaar voor de relaties die in mijn leven zijn mislukt. Ik ben dankbaar voor dingen die niet gingen zoals gepland omdat ze me hier hebben gebracht, naar een beter begrip van wie Dina is.”

Nu neemt ze een nieuwe – en persoonlijkere – benadering van muziek. De ‘Bottled Up’-artiest werkt aan de lancering van haar eigen platenlabel, waarmee ze haar eigen muziek zal uitbrengen en hoopt andere artiesten te contracteren die haar culturele achtergrond delen. “Ik ben de eerste vrouwelijke artiest van Polynesische afkomst in de reguliere wereld die dit doet”, zegt Jane. “Ik wil dat platform geven aan de volgende generatie Polynesische kinderen.”

Hoewel ze zich altijd persoonlijk verbonden heeft gevoeld met haar afkomst, heeft de muzikant niet altijd het gevoel gehad dat haar achtergrond in haar professionele leven werd erkend. Tijdens haar tijd naast Camila Cabello, Lauren Jauregui, Normani en Ally Brooke in Fifth Concord, werd vaak aangenomen dat Jane van “gemengde” afkomst was in plaats van Polynesisch. “Ik zou [mijn achtergrond] hier en daar omarmen, maar er waren momenten waarop ik gewoon probeerde erbij te horen”, herinnert ze zich.

Dina Jane. Slash-studio’s

Toen de meidengroep samenwerkte met Barbie en er een pop werd gemaakt naar de gelijkenis van elk lid, vertegenwoordigde Jane haar gemeenschap als de allereerste Polynesische Barbie. “Tot op de dag van vandaag krijg ik er koude rillingen van”, zegt ze, en merkt op dat het second haar hielp beseffen hoe belangrijk het is om haar identiteit te omarmen. “Ik herinner me dat toen ik het ontving, al mijn neven en nichten zeiden: ‘We willen de Dinah Jane Barbie.’ Zij willen ook gezien worden.”

Nadat ze de muziek bijna achter zich heeft gelaten, heeft ze niet alleen besloten om door te gaan, maar is ze ook van plan haar cultuur op te nemen in haar aankomende releases. “De kracht die ik door dit nieuwe hoofdstuk van mijn leven wil dragen, is om te omarmen dat ik Polynesisch ben”, zegt Jane. “Daar zit schoonheid en kracht in.”

Followers kunnen gerust zijn, wetende dat ze dit jaar nieuwe muziek met de wereld zal delen. Ze zegt dat de nieuwe nummers inzicht zullen geven in haar ‘unieke reis’, aangezien ze over alles heeft geschreven, van daten en relaties tot familie en geestelijke gezondheid.

Met haar aanstaande muziek en meer hoopt ze andere jonge vrouwen met een AAPI-achtergrond te inspireren om hun dromen met vertrouwen na te jagen. “Wees niet zoals ik en wees verlegen. Omarm je verhalen, omarm je waarheid, omhels je wonden”, adviseert Jane. “Dan zal de muziek logisch zijn. Thdan begint de passie – en niet alleen het publiek, maar je voorouders zullen erg trots zijn.


Posted

in

by

Tags: