Kan gefrituurd voedsel depressie en angst veroorzaken_

Kan het eten van patat je een risico op depressie opleveren? Een recente studie vond een verband tussen het regelmatig eten van gefrituurd voedsel (vooral aardappelen) en depressie en angst – maar sommige gezondheidsexperts denken dat het voorbarig zou zijn om “de friet huge te houden” alleen op foundation van deze bevindingen.

Uit het onderzoek, gepubliceerd op 23 april in de Proceedings of the Nationwide Academy of Sciences (PNAS), bleek dat het eten van veel gefrituurd voedsel sterk geassocieerd was met een grotere kans op depressie en angst, vooral bij mannen en jongere mensen.

Volgens de auteurs zijn westerse voedingspatronen ongunstig in verband gebracht met een slechte geestelijke gezondheid. Deze bevindingen “onderstrepen het belang van het verminderen van de consumptie van gefrituurd voedsel voor de geestelijke gezondheid”, schreven ze.

De studie – en enkele nieuwskoppen over de geestelijke gezondheidsrisico’s van friet – zijn sceptisch ontvangen door leden van de gezondheidszorggemeenschap.

Frieten laten mensen niet in het ziekenhuis belanden voor depressie

“Ik heb meer dan tien jaar in een ziekenhuisomgeving gewerkt om mensen met een ernstige depressie te helpen. Frieten laten mensen niet in het ziekenhuis belanden’, tweette psycholoog Jonathan N. Stea, PhD, in reactie op de krantenkoppen over het onderzoek.

“Ook erkennend dat associatie niet gelijk staat aan causaliteit. Het kan zijn dat depressieve mensen meer geneigd zijn om patat te eten als troostmaaltijd,” antwoordde Joel Shulkin, MD, een kinderarts in het Johns Hopkins All Kids’s Hospital in St. Petersburg, Florida, in een latere tweet.

GERELATEERD: 6 suggestions om goed te eten als koken onmogelijk lijkt

Welk verband heeft de studie eigenlijk gevonden?

Om te onderzoeken hoe het regelmatig eten van gefrituurd voedsel depressie en angst kan beïnvloeden, gebruikten de auteurs gegevens van meer dan 140.000 mensen uit een biobank en volgden ze hen gemiddeld 11 jaar.

Frequente consumptie van gefrituurd voedsel, “vooral gefrituurde aardappelconsumptie”, werd geassocieerd met een 12 procent hoger risico op angst en een 7 procent hoger risico op depressie.

De auteurs van het artikel noemden acrylamide – een bijproduct dat wordt geproduceerd in zetmeelrijke voedingsmiddelen wanneer ze worden gefrituurd, gebakken, geroosterd of op een andere manier gekookt bij hoge temperaturen – als een mogelijke oorzaak van de veranderingen in de geestelijke gezondheid.

Acrylamide is een chemische stof die wordt gebruikt voor de productie van papier, textiel, cosmetica, kunststoffen en voor de behandeling van water en afvalwater. Omdat de verbinding zich van nature kan vormen in voedingsmiddelen wanneer ze op hoge temperaturen worden gekookt, zijn er volgens de Amerikaan hogere niveaus van acrylamide te vinden in niet alleen frites en chips, maar ook in ontbijtgranen, koekjes, toast en zelfs koffie. Kankervereniging.

Het Worldwide Company for Analysis on Most cancers (IARC) classificeert acrylamide als een “waarschijnlijk kankerverwekkende stof voor de mens”.

De auteurs bestudeerden vervolgens de zebravis, een algemeen diermodel in onderzoek vanwege hun genetische overeenkomsten met mensen, volgens de Nationwide Institutes of Well being. Zebravissen die 180 dagen aan acrylamide werden blootgesteld, waren minder sociaal en vertoonden “angst- en depressief gedrag”, schreven de auteurs, hoewel ze erkenden dat de activiteit van vissen niet direct kan worden vergeleken met menselijke angst en depressie.

“Zelfs met zo’n grote steekproefomvang is het moeilijk om de impression van verschillende gedragingen, zoals het eten van gefrituurd voedsel, te plagen”, zegt Leah Groppo, RD, een klinische diëtist en diabetesdocent bij Stanford Well being Care in Palo Alto, Californië, die was niet bij het onderzoek betrokken. Er zijn veel variabelen in ons dagelijks leven die van invloed kunnen zijn op de geestelijke gezondheid, zelfs als de auteurs voor veel factoren probeerden te controleren, zegt ze.

“Ik ben verdacht van iemand die zegt: ‘Aha, ik heb de boosdoener gevonden die de depressie verergert, [dus] we moeten het allemaal vermijden.’ Omdat onze geestelijke gezondheid van zoveel dingen afhangt”, zegt Groppo. “En wanneer je een diermodel gebruikt, moeten we voorzichtig zijn met wat we daaruit extrapoleren”, voegt ze eraan toe.

Bepaalde voedingsmiddelen als ‘slecht’ beschouwen, kan schaamte of voedselschuld veroorzaken

“Ik denk niet dat research als deze noodzakelijkerwijs nuttig zijn voor de bevolking. Het kan voor meer verwarring zorgen in de berichtgeving over hoe je in het algemeen gezond kunt zijn”, zegt Groppo.

Als je aan het rondrennen bent en geen tijd hebt om te plannen en je pakt een cheeseburger en frietjes voor jezelf of je kinderen, dan zou je niet in een doemspiraal terecht moeten komen, zegt ze. “Misschien heb je dit soort voedsel soms nodig of wil je het eten. Ik denk niet dat het nuttig is om ze te belasteren”, zegt Groppo.

Het kan schadelijk zijn om bepaalde voedingsmiddelen als slecht of ongezond te beschouwen en onszelf of anderen te veroordelen voor het eten ervan, zegt ze. “Dat helpt nooit om gezonde veranderingen te creëren en het helpt waarschijnlijk ook niet voor onze geestelijke gezondheid. We hebben mentale bandbreedte nodig om gezonde veranderingen door te voeren, en als je al je hersentijd besteedt aan je slecht voelen over het eten van zoiets als patat, kun je dat kwijtraken.”

GERELATEERD: De zaak tegen voedselmoraal: waarom voedingsmiddelen niet ‘goed’ of ‘slecht’ zijn

Hoe we eten is slechts een van de vele dingen die onze stemming kunnen beïnvloeden, zegt Groppo. “Over het algemeen, als we voedsel eten dat meer vezels bevat – fruit, groenten, plantaardig – voeden deze dingen ons lichaamen ons lichaam helpen functioneren zoals het wil, “zegt ze.

Uit een gerandomiseerde, gecontroleerde studie die in mei 2019 in PLoS One werd gepubliceerd, bleek dat de symptomen van depressie important afnamen bij een groep jonge volwassenen nadat ze gedurende drie weken een mediterraan eetpatroon hadden gevolgd.

Vergeleken met de groep die hun dieet niet veranderde, zagen degenen die meer fruit, groenten, volle granen en gezonde vetten aten die in het Med-stijl dieet voorkomen, hun rating op een depressieschaal dalen van matig naar normaal bereik, en ze rapporteerden lagere niveaus van angst en stress, volgens onderzoekers.

Focus op een gezond eetpatroon en realistische doelen

De nieuwe voedingsrichtlijnen van de American Coronary heart Affiliation (AHA) benadrukken voedingspatronen in tegenstelling tot individuele voedingsmiddelen of voedingsstoffen. Het demoniseren van bepaalde voedingsmiddelen of voedselgroepen helpt niet, zei Alice H. Lichtenstein, DSc, voorzitter van de schrijfgroep voor de AHA-verklaring en senior wetenschapper en directeur van het cardiovasculaire voedingsteam van het USDA Human Vitamin Analysis Heart on Growing older aan Tufts College in Boston, in een eerder interview.

“Cease met denken aan voedsel in termen van goed of slecht. Als je van eten houdt, is het prima om ervan te genieten. Eet het gewoon niet vaak of in grote porties, “zei Dr. Lichtenstein.

Als je je eetpatroon wilt veranderen, stelt Groppo voor om kleine, realistische doelen te stellen. “Als je bijvoorbeeld helemaal geen fruit eet, voeg dan vijf dagen per week een stuk fruit toe. Als je meer groenten wilt eten, probeer er dan een paar dagen per week een maaltijd van te maken”, zegt ze.

Zelfs als u geen verandering op de schaal merkt, zullen deze kleine veranderingen op de lange termijn gezondheidsvoordelen opleveren, zegt Groppo.


Posted

in

by

Tags: