Paddo’s als middel om alcoholisme te beteugelen_

Ja, volgens een nieuwe studie van NYU. Plus, grote toename van wietgebruik waar de drug legaal is, en eenzaamheid en middelengebruik

Door Willem Wagner

Psilocybine-paddenstoelen zijn niet langer alleen het spul van recreatieve psychedelische journeys. In de afgelopen jaren hebben ze veel aandacht gekregen voor hun medicinale potentieel, meest recentelijk in een studie van de New York College.

Ook kijken we deze week naar de toename van het gebruik van marihuana waar wiet legaal is en de affect van eenzaamheid op drinken en drogeren.

Van JAMA Psychiatry:

Het potentieel van psilocybine om AUD te dwarsbomen

Psilocybine-paddenstoelen zijn een lieveling geworden van de onderzoeksgemeenschappen op het gebied van geestelijke gezondheid en verslaving, en een nieuwe studie van NYU verandert daar niets aan. Een gerandomiseerde klinische studie uitgevoerd door NYU-onderzoekers ontdekte dat psilocybine, de psychedelische verbinding in bepaalde paddenstoelen, zwaar drinken aanzienlijk verminderde in combinatie met psychotherapie. Senior studieauteur Michael Bogenschutz, MD, zegt: “Onze bevindingen suggereren sterk dat psilocybinetherapie een veelbelovende manier is om alcoholgebruiksstoornis [AUD] te behandelen, een complexe ziekte die notoir moeilijk te behandelen is gebleken.”

“Naast alcoholgebruiksstoornis kan [psilocybine-georiënteerde therapie] nuttig zijn bij de behandeling van andere verslavingen, zoals het roken van sigaretten en misbruik van cocaïne en opioïden.” —Michael Bogenschutz, NYU

Bogenschutz en zijn collega’s bestudeerden 93 mannen en vrouwen, die ofwel twee doses psilocybine of een antihistaminicum-placebo kregen toegediend. Binnen acht maanden hadden de deelnemers die psilocybine kregen hun alcoholgebruik met 83% verminderd ten opzichte van hun alcoholconsumptie aan het start van het onderzoek. Bovendien was 48% van degenen die psilocybine kregen, aan het einde van die periode van acht maanden helemaal gestopt met drinken, vergeleken met 24% van de placebogroep.

Bogenschutz denkt dat de resultaten van het onderzoek verreikend kunnen zijn. “Naarmate het onderzoek naar psychedelische behandelingen groeit, vinden we meer mogelijke toepassingen voor psychische aandoeningen”, zegt hij. “Naast alcoholgebruiksstoornis kan deze aanpak nuttig zijn bij de behandeling van andere verslavingen, zoals het roken van sigaretten en misbruik van cocaïne en opioïden.”

Van verslaving:

Legale wiet staat gelijk aan een grote toename in gebruik

John Hewitt

Staten waar marihuana legaal is, hebben een toename van het gebruik van de drug ervaren – en een substantiële toename. Volgens onderzoekers van de College of Colorado Boulder en de College of Minnesota hebben mensen die in staten wonen waar recreatief wiet legaal is 24% meer kans om te roken dan mensen die in staten wonen waar het illegaal is.

De studie is uniek omdat de onderzoekers meer dan 3.400 tweelingen analyseerden; de ene tweeling woonde in een staat waar marihuana legaal is, de andere in een staat waar dat niet het geval is. De aanpak is informatief omdat tweelingen dezelfde genetische, sociaaleconomische en ouderlijke achtergrond hebben. “Dit is de eerste studie die bevestigt dat er een verband bestaat tussen legale hashish en toenemend gebruik binnen households van genetisch identieke individuen”, zegt John Hewitt, PhD van de Universiteit van Colorado, een co-auteur van de studie. “Hierdoor is de kans veel groter dat legalisatie op zichzelf leidt tot meer gebruik.”

Van alcoholisme: klinisch en experimenteel onderzoek:

De affect van eenzaamheid op middelengebruik

Als je je eenzaam voelt, heb je meer kans om je te verdiepen in medication en/of alcohol. En de pandemie, met het isolement dat het veroorzaakte, verergerde het probleem. Onderzoekers van Fordham College en de Nationwide Institutes of Well being (NIH) pakten het onderwerp aan door 2.650 Amerikaanse volwassenen (gemiddelde leeftijd: 39) te rekruteren om dagboeken bij te houden tussen oktober 2020 en mei 2021, het hart van de pandemie. Hun mate van eenzaamheid, zo gaven de dagboeken aan, dreef hun drugs- en alcoholgebruik. En degenen die zich het eenzaamst voelden, gebruikten vaker niet-cannabisdrugs.

“Toekomstig onderzoek zou op winstgevende wijze just-in-time adaptieve interventies kunnen onderzoeken die fluctuaties in eenzaamheid beoordelen om de ontwikkeling of verergering van stoornissen in het gebruik van middelen te voorkomen.” —studie alcoholisme: klinisch en experimenteel onderzoek

Hoewel het isolement dat gepaard gaat met de pandemie is weggeëbd, zouden de bevindingen van het onderzoek in de toekomst waardevol moeten zijn. “Mensen die geen ernstige eenzaamheid ervaren … maar die dagelijks meer eenzaamheid vertonen dan het basisniveau, lopen een verhoogd risico op alcohol en niet-cannabisdrugsgebruik”, stelt de krant. “Toekomstig onderzoek zou op winstgevende wijze just-in-time adaptieve interventies kunnen onderzoeken die fluctuaties in eenzaamheid beoordelen om de ontwikkeling of verergering van stoornissen in het gebruik van middelen te voorkomen.”

Bovenste foto: Shutterstock


Posted

in

by

Tags: