Stress kan van invloed zijn op mijn biologische leeftijd, maar ik ben niet bereid mijn baan op te geven

Een paar weken geleden nam ik een pauze van mijn werk om in een tube te spugen en stuurde het vervolgens naar Elysium Well being, een bedrijf dat beloofde – voor $ 300 – om mijn klodder speeksel te doorzoeken op een belangrijk geheim: wanneer ik zal sterven.

Of, technisch gezien, mijn biologische leeftijd. Vergeleken met de chronologische leeftijd kan ‘bio-leeftijd’ beter weergeven hoe goed uw lichaam zich verzet tegen Vadertje Tijd. Bio-leeftijd is gebaseerd op chemische markeringen, of epigenetische veranderingen, die van invloed zijn op hoe genen tot expressie worden gebracht. Omdat epigenetische veranderingen zich in de loop van de tijd ophopen, kunnen ze laten zien hoe snel we verouderen. In de afgelopen jaren hebben wetenschappers machine studying en algoritmen gebruikt om huge te stellen welke epigenetische veranderingen het meest onthullen over het verouderingsproces.

Veel bedrijven bieden bio-leeftijdstesten aan. Maar Elysium’s, Index genaamd, trok mijn aandacht omdat het specifieke biologische leeftijden biedt voor het hart, de hersenen, de nieren en zes andere lichaamssystemen, die in verschillende snelheden verouderen. Index is ontwikkeld door Elysium met epigenetica-expert Morgan Levine en profiteert van nieuwe technologie die naar veel meer locaties van epigenetische veranderingen kijkt, zegt CEO Eric Marcotulli. “We denken dat het nauwkeuriger en reproduceerbaarder is dan alle andere klokken die er zijn”, zegt hij tegen Fortune.

Dat omvat de vorige versie van Index van Elysium, die één algemene leeftijd bood, geen specifieke systeemleeftijden. Ik nam het terug in 2020 en kreeg een bio-leeftijd die vier jaar jonger was dan mijn werkelijke leeftijd. Dat resultaat leek mijn voedzame voedselkeuzes en regelmatig tennisspel te weerspiegelen; voeding en lichaamsbeweging zijn de sleutels tot gezond ouder worden.

Maar sinds 2020 is er een grote issue veranderd: ik heb mijn werk verlegd van beleidsvorming naar redigeren en schrijven, rollen die me een groter gevoel van doelgerichtheid geven, maar ook inspireren tot langer, afmattend werk. Hoe heeft het hebben van meer doel en meer stress op het werk mijn biologische leeftijd beïnvloed?

Levensdoel ondersteunt een lang leven, blijkt uit onderzoek. “Over het algemeen hebben mensen met een hoger doel een betere loopsnelheid, grijpkracht en longfunctie” naarmate ze ouder worden, zegt Angelina Sutin, een psycholoog van de staat Florida die onderzoek doet naar welzijn gedurende het hele leven.

Aan de andere kant kan het streven naar perfectie in je roeping veel stress veroorzaken, wat nefast is voor de gezondheid. In een oude beleidsbaan, als mijn baas een taak oplegde, adviseerde hij soms verontschuldigend: “Doe jezelf hier niet van het leven.” Ik voldeed gelukkig. Tegenwoordig neem ik echter minder snelkoppelingen en werk ik vaak tot laat in de avond. Daarna zet ik het Tennis Channel aan voor een uur herstellende vegetatie voordat ik naar mattress ga.

“Er is veel bewijs om te ondersteunen dat stress je verouderingstempo verhoogt”, zegt Sutin. Maar doelgerichte stress is uniek, legt ze uit. Op enkele opmerkelijke uitzonderingen na, gaan mensen met een hoog doel beter om met hun stress. Dat komt deels omdat ze het als noodzakelijk beschouwen voor een belangrijk doel, zegt Sutin. Stressoren worden ondraaglijk als we er geen controle over hebben of er geen betekenis in kunnen vinden, zoals kindermishandeling, waardoor epigenetische veroudering sneller gaat.

Stress is niet de enige overweging. Zeer gedreven mensen met een bureaubaan, zoals ikzelf, zitten de hele dag achter hun pc, wat de gezondheid meer kan schaden dan roken. Op foundation van haar onderzoek denkt Sutin echter dat veel toegewijde werknemers toch niet zo sedentair zijn. “Mensen die doelgericht zijn, hebben een bepaalde hoeveelheid activiteit nodig om dingen voor elkaar te krijgen”, zegt ze.

In mijn geval zou Index het laatste woord geven. Of misschien niet. Epigenetische checks hebben meetfouten, zegt Daniel Belsky, een epidemioloog van Columbia College. In grote groepen zijn deze checks nuttig om bij te houden hoe veranderingen in levensstijl, zoals caloriebeperking, veroudering beïnvloeden; de foutmarge wordt minder belangrijk wanneer het over duizenden mensen wordt verspreid. Maar “we weten niet of een van deze maatregelen klaar is voor analyse op individueel niveau”, zegt Belsky.

Hij heeft zo’n maatregel ontwikkeld, DunedinPACE, die is gebaseerd op onderzoek bij meer dan 1.000 mensen die eind jaren zeventig zijn geboren, waarbij nauwkeurig wordt gekeken naar hoe hun lichaam in de loop van de tijd is verouderd. “Krijg je er wat informatie uit? Waarschijnlijk,’ zegt Belskey. “Exams zoals die van Dunedin en Levine [maatregelen] hebben een veel lagere technische fout dan verschillende andere. Maar al deze checks hebben dezelfde beperking voor gebruik bij individuen.”

Onderzoek naar de nieuwe technologie van Index is gepubliceerd in Nature Ageing, en Marcotulli zegt dat de leeftijdsmetingen “n van 1 nauwkeurig” en bruikbaar zijn – appropriate en nuttig voor een bepaalde persoon, niet alleen voor groepen. Index gebruikt de locaties van epigenetische veranderingen die overeenkomen met de meest relevante bloedmetingen voor elk van de negen systemen, zoals ALT voor de lever, legt Leonard Guarente uit, een MIT-bioloog en hoofdwetenschapper en mede-oprichter van Elysium. Omdat deze bloedmetingen worden beïnvloed door onze dagelijkse gewoonten, zal elk indexnummer “linken naar een gezondheidsstatus die kan worden veranderd en beïnvloed door levensstijl”, zegt Guarente.

De negen systemen dekken niet alles; toekomstige versies van Index zullen meer aspecten van ouder worden vastleggen, en “daar beginnen we gepersonaliseerde geneeskunde te krijgen”, zegt Marcotulli.

Toen ik mijn resultaten kreeg, was mijn totale biologische leeftijd ldan mijn werkelijke leeftijd, zoals in 2020. Maar een paar van mijn systeemleeftijden waren hoger, zoals mijn hormoonsysteem, inclusief klieren zoals de schildklier en alvleesklier.

Deze klieren worden beïnvloed door – je raadt het al – stress. In plaats van te zoeken naar gemakkelijkere banen om op het goede spoor te komen voor superveroudering, vroeg ik mijn zevenjarige om begeleiding. Hij ziet dingen vaak duidelijker dan ik. “Misschien is werk belangrijker voor je dan lang leven”, vertelt hij me.

Misschien, maar ik ben nog niet klaar om het of/of-voorstel te accepteren. In die geest zijn hier ideas van specialists om werkstress te verminderen voor gezond ouder worden:

Optimisme cultiveren. Mensen die optimistisch zijn, van nature of als een ontwikkelde eigenschap, hebben de neiging langer te leven, volgens onderzoek van Lewina Lee, een psycholoog van de Boston College. “Ze hebben flexibelere cardiovasculaire acute stressresponsprofielen”, zegt Lee.

Een nieuwe studie onder leiding van Harvard-onderzoekers stelt huge dat optimistische mensen epigenetische veranderingen hebben die verband houden met een lager risico op ouderdomsziekten. Probeer op het werk van de positieve kant te kijken. Het kan ver gaan.

Optimale stress bereiken. Het is essentieel om optimale stressniveaus te identificeren, zegt Sutin. Volgens de moist van Yerkes Dodson heeft elk individu een ideale hoeveelheid druk die het beste uit zijn werk haalt. Over die drempel heen gaan veroorzaakt overmatige angst en ondermijnt de prestaties.

U kunt werkstress beheersen door te genieten van meditatie, mini-rustpauzes en vakanties. Lee stelde een andere strategie voor: hormesis oefenen, jezelf opzettelijk blootstellen aan stressfactoren, zoals ijskoude douches, om je stressreactie te versterken.

Zelf beoordelen. Naast bio-leeftijd worden andere metingen van leeftijdgerelateerde gezondheid en stress ondersteund door tientallen jaren onderzoek, zegt Belsky. Een kenmerk van veroudering, ontsteking, wordt onthuld door gewone bloedtesten van c-reactief proteïne. Ontsteking is een van de negen systemen van Index, met epigenetische leeftijdsregistratie naar gegevens van bloedtesten, maar de onderliggende cijfers kunnen ook informatief zijn.

Dan zijn er bloeddruk, geglyceerd hemoglobine, longfunctiemetingen, enz. – de lijst gaat maar door en het wordt ingewikkeld. Samen vormen deze maatregelen een “redelijk goede toolkit”, maar “hebben vaak veel experience nodig om te interpreteren”, zegt Belsky.

Meer toegankelijk is hartslagvariatie, die stress weerspiegelt wanneer gemeten door betaalbare sensoren. Als werkstress mijn HRV verlaagt, neem ik meer minipauzes. Naast deze andere maatregelen is biologische leeftijd een ding om in gedachten te houden. Met meer gegevens zullen deze checks blijven verbeteren en zullen we meer leren over hun nauwkeurigheid bij individuen, zegt Belsky. Tot die tijd moet u zeer zinvol werk niet uit de weg gaan. Als je het op de juiste manier nastreeft, kan je roeping jaren van gezond leven opleveren.


Posted

in

by

Tags: